Skip to main content

FÖR ALLAS BÄSTA

Vi vill att fler ska välja vegetariskt. Det är därför vi gör hälsosam mat som är god att äta och samtidigt gör gott för planeten. Det kan verka futtigt, men det är det inte. Det går faktiskt att skapa en bättre framtid och en friskare planet genom att bry oss om vad vi äter.

Ett hälsosamt och hållbart sätt att njuta av riktigt god mat

Smak

Det ska smaka gott att äta vegetariskt! Därför är Quorns produkter fullproppade av gott och näringrikt protein.

Ta reda på mer

Hälsa

Bra mat är hälsosam mat. Därför innehåller alla våra produkter ett naturligt superprotein som heter Quorn mycoprotein. Det kommer från naturen och gör gott både för kropp och planet.

Ta reda på mer

Hållbarhet

Du behöver inte tumma på smaken för att rädda planeten. Våra jättegoda produkter är alla gjorda av superproteinet Quorn mycoprotein. Det är supergott och snällt mot planeten.

Ta reda på mer

VÅR VISION

Det är inte helt lätt att bryta invanda matvanor, men det är helt klart värt ett försök. Titta gärna på videon om hur vi gör Quorn av det goda och nyttiga superproteinet Quorn mycoprotein. Ta reda på mer

Produkter

Det är lättare att hjälpa planeten när det smakar gott. Vårt stora utbud av goda produkter gör det enklare att välja vegetariskt - prova själv!

Se alla produkter

Recept och inspiration

Vad blir det till middag? Det vet vi! Kika på våra härliga recept och hitta favoriterna som både smakar ljuvligt och är snälla mot planeten. Fiffigt värre! Visa alla recept

SETT PÅ TV

Vi hjälper planeten – en tugga i taget. Kolla in vårt budskap i vår nya reklamfilm.

Alla kan hjälpa planeten – en tugga i taget – genom att gå över till Quorn®. Hur då? Jo, Quorn Bitar, Filéer och Färs har blivit Reducing CO2-certifierade av Carbon Trust för produkternas hela livscykel. Quorn Mince gård-till-fabrik gate-koldioxidavtryck, är 97% lägre än typiskt nötköttfärs. Quorn Pieces & Filets koldioxidavtryck från gård till fabrik, är 70% lägre än vanlig kyckling. En enkelt byte kan hjälpa till att sänka ditt koldioxidavtryck, prova idag.

För hela jämförelsesrapporten klicka här

Visste du att?

90%

Quorn Spaghetti Bolognese innehåller 90% mindre mättat fett än samma rätt med nötkött†[1]

3 år

Du minskar utsläpp av växthusgaser som motsvarar att ladda din telefon i tre år genom att ersätta nötfärs med Quorn Färs en måltid i veckan†[2][3]

6,67X lägre

Vattenfotavtrycket för Quorn Färs är 6,67x lägre än för nötfärs†[2]

Datakällor: † Globalt genomsnitt, 1. McCance and Widdowson (2019), 2. Quorn Footprint Comparison Report (the Carbon Trust, 2023), 3. Forbes (2013)

FAQ

Frågor och svar

Är Quornprodukterna glutenfria?

Quorn har ett glutenfritt utbud som du hittar här. Du kan även kolla in våra recept och få lite glutenfri måltidsinspiration.

Är Quorn hälsosamt?

Vi påstår inte att vi har det absoluta svaret på vad som är hälsosamt, men vi fokuserar på att ge människor ett brett urval av matvaror som passar deras livsstil, hur de tillreder mat och hur de ställer sig till frågor om hälsa.

Quorn mycoprotein är en ingrediens som finns i alla Quorns produkter - ett näringsrikt protein som passar i en hälsosam, balanserad och varierad kost. Det har ett högt värde av protein och fiber, med låga mängder mättat fett och innehåller inget kolesterol. Detta högkvalitativa protein innehåller alla nio essentiella aminosyror som inte produceras naturligt i kroppen och måste erhållas genom maten vi äter. Quorn mycoprotein innehåller en mängd olika vitaminer och mineraler, är en källa till riboflavin samt innehåller ett högt värde av kolin, folat, mangan, fosfor och zink.

Enligt NutriScore, ett system för näringsdeklaration på framsidan av förpackningar baserat på profilering av näringsvärden som används i vissa europeiska länder, klassas 89 % av Quorns globala portfölj som NutriScore A eller B och anses därför vara ett hälsosammare val. Du kan ta reda på mer om detta här.

Har Quorn ett utbud för veganer?

Vi har ett utbud av veganska Quornprodukter som du kan se här.

Hur tillagar jag Quorn?

Rekommenderade tillagningsinstruktioner till alla Quornprodukter hittar du på baksidan av förpackningen och på produktsidan. För bästa resultat rekommenderar vi att du följer de här instruktionerna, som är beprövade och testade. Om du vill tillaga Quorn på ett annat sätt ska du se till att rätten är genomvarm innan du serverar den. Vill du ha riktigt god måltidsinspiration? Prova ett av våra recept.

Kan man värma upp Quorn igen?

Quorn går utmärkt att värma upp igen, så länge det har förvarats svalt i kylskåpet och konsumeras inom 48 timmar. Se till att maten är genomvarm före servering och värm bara upp den igen en gång.

Är Quorn säkert?

Absolut.

Quorn började säljas 1985 i Storbritannien. Sedan dess har över sju miljarder måltider serverats i 20 länder. Quorn har godkänts för försäljning av världens ledande hälsoorgan, som amerikanska Food and Drug Administration (FDA), Health Canada (HC), Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa), brittiska Food Standards Agency (FSA) och Food Safety Australia New Zealand (FSANZ).

Det är alltså inte bara vi som är övertygade om att Quorn är säkert, utan även världens ledande myndigheter för livsmedelssäkerhet. Det enda påståendet som antyder att det inte skulle vara säkert kommer från en amerikansk webbplats som kallar sig för Centre for Science in the Public Interest (CSPI). Vi finner det anmärkningsvärt att CSPI – som utger sig för att vara en livsmedelsorganisation – opponerar sig mot en säker produktserie som erbjuder bättre urval och mer variation för alla som vill minska sitt köttintag. Det är särskilt anmärkningsvärt med tanke på alla andra livsmedel som finns ute i handeln med dokumenterat allergiframkallande egenskaper, som CSPI förbigår med tystnad.

För att ta ett exempel, soja, som enligt Food Allergy Research and Education (FARE) är ”en av de vanligaste matallergierna, särskilt bland spädbarn och barn”. CSPI har aldrig slagit larm eller krävt att sojaprodukter tas bort från butikshyllan, som man har gjort med Quorn. Det här är särskilt intressant med tanke på CSPI:s samarbete med American Soybean Association (ASA), som sägs gå ända tillbaka till 1991, och deras inställsamma rapportering om ingrediensen under de senaste åren. CSPI:s grundare Michael Jacobson föreläste 2014 vid ett event som sponsrades av ASA. CSPI publicerade senare samma år en positiv rapport om soja. Vi anser att allmänheten har rätt att undra om CSPI har rena motiv bakom sin långa kampanj där man gör nedsättande uttalanden om Quorn.

Här får du mer information om Michael Jacobson och CSPI.

För mer information om Quorn-ingredienser och allergener, gå in på denna sida.

2024 Quorn. Alla rättigheter förbehållna. Quorn® och Quorn™- logotypen är varumärken som tillhör Marlow Foods Ltd. Allt innehåll ägs, är registrerat och/eller licensierat av Marlow Foods. Copyright 2024 Marlow Foods.

*”Ta ett steg i rätt riktning” relaterar till produkter som Quorn Färs, som ingår i 50 % av den sålda Quorn-volymen i Sverige som har fått ‘CO2 Measured’ av Carbon Trust för jord till bord. Det innebär att vi känner till produktens klimatavtryck och att vi har åtagit oss även fortsatt minska avtrycket ytterligare. För mer information om våra produkters klimatavtryck, läsa här. Quorns ”steg”-bild är ett varumärke som tillhör Quorn Foods Ltd.