Skip to main content
ProteinetFiberFettVitaminer och mineraler

Varför quorn mycoprotein?

En hälsosam livsstil är viktigt för oss alla och vi på Quorn vill gärna hjälpa dig till det – på enklaste och godast möjliga vis. Du behöver bara upptäcka Quorn mycoprotein. Det är helt enkelt en av de bästa proteinkällorna som finns och med alla de nio nödvändiga aminosyrorna. Högt fiberinnehåll dessutom, låg nivå av mättade fettsyror och packad med vitaminer och mineraler. Näringsrikt och hållbart – framtidens livsmedel.

Plus på protein

Quorn mycoprotein plussar på proteinet, som är en viktig del av en hälsosam kost. Proteiner består av aminosyror, varav nio är nödvändiga, vilket betyder att kroppen själv inte kan producera dem. Det är därför det är så viktigt med protein från det vi äter – det är grundläggande för tillväxt och upprätthållandet av benmassa och muskler. Quorn mycoprotein är komplett protein eftersom alla de nio nödvändiga aminosyrorna ingår. Andra källor till komplett protein är komjölk samt kyckling och fisk, men dessa brukar ha en högre nivå av mättat fett. Men hur klarar Quorn mycoprotein en jämförelse med protein från djur? Fantastiskt nog har universitetsforskare [1] konstaterat att personer som åt Quorn mycoprotein ökade tillväxten av sin muskelmassa dubbelt så mycket jämfört med personer som istället fick mjölkprotein.

Fantastiska fibrer

Om du äter protein från djurprodukter får du i dig en betydligt mindre fibermängd än du skulle få från Quorn mycoprotein. Att äta rikligt med fiber kopplas till minskad risk för hjärtsjukdomar, stroke, typ 2-diabetes och vissa former av cancer. Quorn mycoprotein har ett högt fiberinnehåll. Vegetarisk mat som spannmål, bönor, baljväxter, frukt och grönsaker är också bra källor till fiber. Fiber spelar även en viktig roll när det gäller god matsmältning och tarmhälsa – något som många av oss skulle behöva lite mer av.

Håll ett öga på fettet

Quorn mycoprotein är fattigt både på det totala och det mättade fettet och är dessutom kolesterolfritt. Fett är inte enbart dåligt – det innehåller grundläggande fettsyror som vår kropp behöver men inte själv kan producera. Men konsumera inte för mycket, speciellt vad gäller mättade fetter eftersom dom kan höja den dåliga kolesterolnivån och öka risken för hjärtsjukdom. Djurkött har ofta en hög nivå av mättade fetter, så att byta ut kött mot Quorn mycoprotein är ett klockrent sätt att minska på det mättade fettet i din kost.

Micro magic

Vitaminer och mineraler är mikronutrienter. Det betyder att våra kroppar inte behöver mycket av dem – men de är otroligt viktiga för en lång rad kroppsfunktioner. Quorn mycoprotein innehåller ett spektrum av vitaminer inklusive folsyra, zink, selen, mangan och kolin.

Gör gott, smakar gott

Alla vill vi äta bättre och göra en miljöinsats om vi kan. Det är faktiskt inte så svårt. Vi behöver inte uppfinna ett nytt sätt att äta, utan bara ändra vad vi äter. Att göra ett enkelt byte och ha med Quorn mycoprotein i dina måltider går smidigt, och dina favoriträtter kommer smaka precis lika läckert som alltid.

Det låter ju toppen! Vill du ta reda på mer om miljöfördelarna med Quorn mycoprotein så klicka här.

SAKEN ÄR BIFF

Quorn Spaghetti Bolognese innehåller 90% mindre mättat fett än samma rätt med nötkött†[1]

Datakällor: † Globalt genomsnitt, 1. McCance and Widdowson (2019)

FAQ

Frågor och svar

Är Quornprodukterna glutenfria?

Quorn har ett glutenfritt utbud som du hittar här. Du kan även kolla in våra recept och få lite glutenfri måltidsinspiration.

Är Quorn hälsosamt?

Vi påstår inte att vi har det absoluta svaret på vad som är hälsosamt, men vi fokuserar på att ge människor ett brett urval av matvaror som passar deras livsstil, hur de tillreder mat och hur de ställer sig till frågor om hälsa.

Quorn mycoprotein är en ingrediens som finns i alla Quorns produkter - ett näringsrikt protein som passar i en hälsosam, balanserad och varierad kost. Det har ett högt värde av protein och fiber, med låga mängder mättat fett och innehåller inget kolesterol. Detta högkvalitativa protein innehåller alla nio essentiella aminosyror som inte produceras naturligt i kroppen och måste erhållas genom maten vi äter. Quorn mycoprotein innehåller en mängd olika vitaminer och mineraler, är en källa till riboflavin samt innehåller ett högt värde av kolin, folat, mangan, fosfor och zink.

Enligt NutriScore, ett system för näringsdeklaration på framsidan av förpackningar baserat på profilering av näringsvärden som används i vissa europeiska länder, klassas 89 % av Quorns globala portfölj som NutriScore A eller B och anses därför vara ett hälsosammare val. Du kan ta reda på mer om detta här.

Har Quorn ett utbud för veganer?

Vi har ett utbud av veganska Quornprodukter som du kan se här.

Vad är Quorn mycoprotein?

Quorn mycoprotein är en ingrediens som används i alla Quornprodukter. Det är gjort på en naturlig, näringsrik svamp och är fiber- och proteinrikt, har låg halt mättat fett och innehåller inget kolesterol. Vid produktion av Quorn mycoprotein krävs 90 % mindre mark land, vatten och koldioxidutsläpp jämfört med att producera animaliskt protein, därför är det bra för planetens hälsa. Ta reda på mer här.

Hur tillagar jag Quorn?

Rekommenderade tillagningsinstruktioner till alla Quornprodukter hittar du på baksidan av förpackningen och på produktsidan. För bästa resultat rekommenderar vi att du följer de här instruktionerna, som är beprövade och testade. Om du vill tillaga Quorn på ett annat sätt ska du se till att rätten är genomvarm innan du serverar den. Vill du ha riktigt god måltidsinspiration? Prova ett av våra recept.

Kan man värma upp Quorn igen?

Quorn går utmärkt att värma upp igen, så länge det har förvarats svalt i kylskåpet och konsumeras inom 48 timmar. Se till att maten är genomvarm före servering och värm bara upp den igen en gång.

2024 Quorn. Alla rättigheter förbehållna. Quorn® och Quorn™- logotypen är varumärken som tillhör Marlow Foods Ltd. Allt innehåll ägs, är registrerat och/eller licensierat av Marlow Foods. Copyright 2024 Marlow Foods.

*”Ta ett steg i rätt riktning” relaterar till produkter som Quorn Färs, som ingår i 50 % av den sålda Quorn-volymen i Sverige som har fått ‘CO2 Measured’ av Carbon Trust för jord till bord. Det innebär att vi känner till produktens klimatavtryck och att vi har åtagit oss även fortsatt minska avtrycket ytterligare. För mer information om våra produkters klimatavtryck, läsa här. Quorns ”steg”-bild är ett varumärke som tillhör Quorn Foods Ltd.