Skip to main content

Med passion för enkla och hälsosamma recept

Vi har bett matprofilen Annie Erfass, som driver det populära kontot @kalorismart att tipsa om två goda favoriträtter utan kött som alla kan slänga ihop på en vardagskväll.

Det behöver inte vara svårt att få till goda och budgetvänliga rätter som hela familjen tycker om. Inspireras av Annies lättlagade recept som båda har stor potential att bli familjens favoriter på middagsbordet, en krämig one-pot-pastagratäng och en snabb teriyakigratäng.

Den snart 25-åriga göteborgaren Annie Erfass driver @kalorismart och har med sin matglädje och sina inspirerande inlägg i sociala medier blivit en go-to för alla som vill laga enkel men god mat – och samtidigt leva lite mer hälsosamt. Hon brinner för bakning och matlagning, och vill visa att en hälsosam livsstil absolut inte behöver vara tråkig. Här berättar hon om sitt första möte med Quorn, varför hon vill skapa enkla recept anpassade för alla och vilka som är hennes bästa knep för att laga både budgetvänlig, nyttig och god mat.

Från kakor till matglädje och hälsosam mat

Passionen för matlagning och bakning började tidigt. Allt från småkakor till tårtor och kladdkaka var länge favoriterna i köket men i takt med att hälsa och träning tagit större plats i hennes liv har även matlagningsintresset växt fram. Men vad är det som inspirerar Annie till att laga mat i vardagen?

– Helt ärligt tror jag det beror på att jag älskar att äta! Sen har jag alltid varit intresserad av design, så på något sätt har matlagning blivit den perfekta kombinationen av två stora intressen.

Annie älskar att få vara kreativ och skapa nya, spännande recept att dela med sig av. Hon brinner för att inspirera till hälsa och vill visa att det finns gott om utrymme för att njuta av allt fantastiskt i livet. Hon säger vidare att hon vill sprida matglädje och inspirera till en balanserad och hållbar livsstil utan förbud.

Kärlek vid första tuggan?

Första gången hon smakade Quorn var hon sex år gammal och åt hos en kompis. På den tiden var det inte lika vanligt att äta vegetarisk mat och Annie visste inte vad det var hon smakade på – bara att det var väldigt gott! Men när fann hon Quorn på riktigt?

– Under studenttiden! Då upptäckte jag verkligen Quorn och hur gott, budgetvänligt och enkelt det var att laga mat med. Jag har alltid känt att jag vill äta mer vego och det underlättar verkligen med Quorn.

Sen är det ingen nackdel att det går fort att laga god mat med Quorn. Efter en lång dag vill inte många stå framför spisen. Då är det perfekt att kunna slänga ihop en gratäng som i princip tillagar sig själv i ugnen. Ett smart sätt att få tid över till annat. Men vad är Annies bästa knep för att laga mer budgetvänlig mat i vardagen?

– Matlådor! Och att göra storkok, det vill säga laga mycket mat på en gång. Köp stora förpackningar, och frysta grönsaker istället för färska. Leta alltid efter röda prislappar när du handlar och anpassa veckans maträtter efter råvaror som är nedsatta i pris eller efter kampanjer i matbutiken.

Ta del av två av Annies lättlagade recept: en härligt krämig one-pot-pastagratäng med Quorn Bitar, samt en snabb teriyakigratäng med Quorn Filéer. Budgetvänliga, proteinrika och goda – samtidigt som de knappt lämnar någon disk. Enkel vegetarisk vardagsmat när det är som bäst!

Här hittar du receptet på budgetvänlig one-pot-pastagratäng. Här hittar du receptet på snabb teriyakigratäng.

Senaste nyheterna

Alla nyheter

2024 Quorn. Alla rättigheter förbehållna. Quorn® och Quorn™- logotypen är varumärken som tillhör Marlow Foods Ltd. Allt innehåll ägs, är registrerat och/eller licensierat av Marlow Foods. Copyright 2024 Marlow Foods.

*”Ta ett steg i rätt riktning” relaterar till produkter som Quorn Färs, som ingår i 50 % av den sålda Quorn-volymen i Sverige som har fått ‘CO2 Measured’ av Carbon Trust för jord till bord. Det innebär att vi känner till produktens klimatavtryck och att vi har åtagit oss även fortsatt minska avtrycket ytterligare. För mer information om våra produkters klimatavtryck, läsa här. Quorns ”steg”-bild är ett varumärke som tillhör Quorn Foods Ltd.