Skip to main content

Quorns historia handlar om en revolution av hur vi äter.

En revolution som bara fortsätter, när vi nu utvecklar nya vegetariska måltider som är bra för både människor och planeten.

Allt började på 1960-talet

– med en mans vision att skydda världen. Då var matbrist en viktig fråga och världens befolkning växte snabbt. Lord Rank såg att vi måste göra något, så han skred till verket och satte sina forskare i arbete.

Konventionellt jordbruk klarade inte efterfrågan. Därför försökte Rank hitta andra alternativ. Han tog på sig uppdraget att hitta en ny hållbar proteinkälla. Efter granskning av över 3 000 markprov runt om i världen, upptäckte han en riktig pärla: en mikroorganism till svamp som heter Fusarium venenatum.

Och det fortsatte tills vi hittade det perfekta receptet för både människor och planeten

Vi tar en liten mängd – inte större än en portionspåse – Fusarium. Via en fermenteringsprocess som vi har förfinat under åren, låter vi det växa i våra fermenteringskärl under några dagar innan vi börjar skörda.

Fusarium venenatum omvandlar kolhydrater till protein och producerar mycoprotein, en proteinrik hållbar födokälla som är full av fiber, har en låg halt av mättat fett och innehåller inget kolesterol. Därför är mycoprotein väldigt näringsrikt.

Vi börjar med knappt ett gram och odlar det till 1 500 ton mycoprotein i varje fermenteringscykel, vilket gör det mycket hållbart och miljövänligt.

Fullt av fiber

Låg halt mättat fett

Inget kolesterol

Det är rena magin!

Ranks upptäckt revolutionerade maten som miljoner av oss nu äter – och antalet bara växer. Genom att lägga till äggvita i ingrediensmixen – eller en växtbaserad blandning i vårt veganutbud – och sedan ångkoka och frysa den, kan vi skapa en textur som är väldigt lik kyckling. Det är ren, köttfri magi.

Rank var väl medveten om att Quorn måste bjuda på god smak för att nå framgång. Därför har vi allt sedan dess utvecklat nya aptitretande rätter. Quorn tar enkelt till sig smak, så om man tillsätter olika kombinationer av kryddor och örter kan man producera ett lika komplett som utsökt urval som passar alla smaker.

Med sin låga halt av mättat fett och höga fiberhalt är produkter som Quorn Färs mångsidiga, hälsosamma och rena njutningen att äta. Och utöver mycoprotein har vi även många naturliga ingredienser i våra Quorn-produkter, som ger fler näringsämnen. På så sätt kan Quorn återskapa upplevelsen av att äta kött, men med mycket mindre påverkan på vår miljö.

Utsökt mat som ger näring åt framtiden

Genom att välja Quorn® väljer du att skydda planeten. Quorn Färs använder 90 procent mindre mark och producerar 90 procent lägre koldioxidutsläpp än nötkött. Det är enkelt: Ju mer matmedvetna vi blir, desto bättre är det för världen.

Visste du att?

Du minskar utsläpp av växthusgaser som motsvarar att ladda din telefon i två år genom att ersätta nötfärs med Quorn Färs en måltid i veckan.

Vattenfotavtrycket för Quorn Färs är 10 gånger lägre än för nötfärs.

Det krävs 90 procent mindre mark för att producera Quorn Färs jämfört med nötfärs.

Lord Rank started a food revolution, and we’re still leading it today

Today, millions of people tuck into a huge range of Quorn meals: at breakfast, lunchtime & dinner, or for snacking on the go. And we continue to make Quorn more accessible, developing more Quorn choices for customers all over the world.

Our goal is to feed the planet on a bigger scale. It’s not about ‘meat-free’, it’s not about ‘clean eating’ – it’s about sustaining the world around us.