Skip to main content

Vad Är Quorn?

Quorn® erbjuder ett gott och lättlagat protein med lågt klimatavtryck till alla som av olika anledningar väljer att inte äta kött. Men vad är det gjort av och vad innehåller det?

Quorn® är en vegetarisk proteinkälla med lågt klimatavtryck. Det finns många olika produkter som passar oavsett om du väljer vegetariskt eller veganskt varje dag – eller bara vill dra ner på din köttkonsumtion för hälsans och klimatets skull. Men vad är Quorn gjort av?

Vad Är Quorn?

Huvudingrediensen i alla Quorn-produkter är Quorn's mycoprotein, ett naturligt superprotein med högt fiberinnehåll, låg halt mättat fett och en komplett uppsättning aminosyror. Av Quorn's mycoprotein kan vi skapa produkter som är väldigt lika kött eller kyckling i konsistens och smak. Perfekt när du vill fortsätta äta dina favoriträtter – men i vegetarisk eller vegansk tappning.

Så Började Det

Historien om Quorn börjar med den brittiske visionären J. Arthur Rank som på 1960-talet insåg att världen i framtiden skulle få problem att producera tillräckligt med protein. Han såg att den traditionella produktionen av protein inte skulle kunna möta efterfrågan hos världens växande befolkning på ett hållbart sätt.

Han fick rätt. Forskare uppskattar att år 2100 kommer världens befolkning att vara nästan 11 miljarder. Hur ska vi kunna producera tillräckligt med protein så att framtida generationer kan äta sig mätta?

Fortsatt Utmaning

Kött är fortfarande den vanligaste proteinkällan för de flesta människor. Problemet är att köttproduktion tär på klimatet, samtidigt som vi ser en fortsatt minskad tillgång på mark och öppna fält som krävs för att producera kött.1 2 Och efterfrågan ökar trots att vi vet att kött, och särskilt nötkött, kan leda till hälsoproblem som diabetes, hjärtsjukdom och cancer.3 4

För att lösa problemen måste vi tänka nytt när det gäller protein. Vi behöver hållbara proteinkällor som ger människor mer valfrihet och variation, samtidigt som de är bättre för miljön: moderna protein för världens växande befolkning.

Stora Ambitioner Med Vårt Hållbara Protein

Quorn är ett globalt varumärke med stora ambitioner. Våra produkter är populära och goda alternativ till traditionella proteiner och mer hållbara än kött.5 Sedan 1985 har vi sålt nästan 6 miljarder måltider i över 20 länder.

Vi har ett stort utbud av vegetariska produkter som är enkla att tillaga och passar i de flesta klassiska favoriträtter. Våra produkter är näringsrika och innehåller samma essentiella aminosyror som finns i kött. Produktionen gör att produkterna har ett lågt klimatavtryck, något du kan läsa mer om här.

Vi är inget vanligt livsmedelsföretag. Våra produkter är baserade på ett innovativt protein som hjälper miljontals människor att leva mer hållbart.

Quorn Foods

Vi levererar näringsrika och hållbara produkter varje dag. Vi hoppas att du vill vara med och försöka förändra hur vi människor tänker om mat, för att hjälpa världen och planeten som vi alla delar.

Du hittar alla våra produkter här – vill du ha vegetariska recept och idéer kan du ta en titt här och välja bland våra utsökta rätter. Är du vegetarian eller vegan på heltid? Eller vill du försöka äta mindre kött? Oavsett vem du är så vill vi gärna inspirera dig till goda måltider.

Vill du veta mer om Quorn? Titta på den här korta videon.

1 Poore & Nemecek 2018 - https://science.sciencemag.org/content/360/6392/987/

2 FAO 2012 - http://www.fao.org/3/ar591e/ar591e.pdf

3 Northwestern University 2020 - https://www.sciencedaily.com/releases/2020/02/200203114328.htm

4 Duke-NUS Medical School 2017 - https://www.sciencedaily.com/releases/2017/09/170905134506.htm

5 Quorn Nutrition 2020 - https://www.quornnutrition.com/health-topics/sustainable-nutrition

Senaste nyheterna

Alla nyheter

2024 Quorn. Alla rättigheter förbehållna. Quorn® och Quorn™- logotypen är varumärken som tillhör Marlow Foods Ltd. Allt innehåll ägs, är registrerat och/eller licensierat av Marlow Foods. Copyright 2024 Marlow Foods.

*”Helping the planet one bite at a time” relaterar till produkter som Quorn Färs, som ingår med 50 % av den sålda Quorn-volymen i Sverige, har fått sitt klimatavtryck verifierat av Carbon Trust för produktens hela livscykel. Detta betyder inte bara att vi känner till produktens klimatavtryck, utan också att vi har åtagit oss att även fortsatt minska avtrycket ytterligare. För mer information om våra produkters klimatavtryck, läs här.