Vegetariska köttbullar med vegetarisk brunsås

Om du gillar att käka köttbullar med brunsås, så har vi det perfekta vegetariska alternativet till dig. Våra ovo-vegetariska Quorn Bullar smakar riktigt gott tillsammans med en krämig, vegetarisk brunsås. Servera med potatismos, gröna ärtor och lite lingonsylt. Vegetariska köttbullar har aldrig varit mumsigare!

Portioner 6

0 mins

A Little Effort

Ingredienser

Till Quorn-bullarna:

  • 300 g Quorn Ovo-Vegetariska Kötbullar
  • 2 msk olja
  • 1 lök, finhackad
  • 1 tärning grönsaksbuljong, smulad
  • 150 gram brödsmulor från fullkornsbröd – mer om blandningen blir för klibbig
  • 1 tsk vitpeppar
  • 1 tsk kryddpeppar
  • 1 medelstor potatis, kokad och mosad
  • 1dl mellangrädde
  • 3 ägg, vispade
  • salt Till såsen:
  • 1 msk smör
  • ½ msk mjöl
  • 3 dl grönsaksbuljong
  • 1dl grädde
  • salt och peppar
  • 2 msk sojasås

Tillagning

  1. Värm upp 1 msk olja i en stekpanna och stek löken i 2–3 minuter. Tillsätt färsen och stek ytterligare 2-3 minuter och smula sedan ned buljongtärningen och låt svalna.
  2. Rör ned alla ingredienserna i en stor skål tills de har blandats ihop ordentligt.
  3. Rulla blandningen till bullar (30 gram styck) och låt dem svalna i 20–30 minuter.
  4. Beredning av såsen: smält smöret i en stekpannan och rör ned mjölet. (Koka på låg värme i 1 minut under omrörning.)
  5. Tillsätt buljongen, lite i taget. Rör om konstant för att klumpar inte ska bildas.
  6. Låt såsen sjuda i 4–5 minuter.
  7. Häll i grädden och tillsätt salt och peppar efter smak. Tillsätt sojasåsen. (Tillsätt mer om du vill ha en mörkare sås)
  8. Värm upp resten av oljan i en stekpannan och bryn bullarna på låg värme i 8–10 minuter. Häll såsen över och servera med kokta potatisar eller potatismos, gröna ärtor och lingonsylt.