Quorns Vegetarisk Julskinka

Lakto-ovo-vegetarisk variant på klassisk julskinka - supergott och enkelt. Toppa med hemgjord äppelchutney som verkligen förhöjer de klassiska julsmakerna.

Portioner 6

85 mins

A Challenge

110 kcal
(Per 100g)

Ingredienser

  • 400 g Quorn Helgspecial

Griljering:

  • Ca 4 msk hemgjord senap
  • 1 msk farinsocker
  • Salt
  • Peppar
  • 4 msk ströbröd

Hemgjord senap: (Låt stå kyld 3 dagar innan användning)

  • 1 dl vatten
  • 1 påse bruna senapsfrön
  • 1 påse gula senapsfrön
  • 4 msk rapsolja
  • 2 msk senapspulver
  • 3 msk ljus sirap
  • 1 tsk ättika
  • 3 msk havregrädde
  • Salt

Äppelchutney:

  • 3 äpplen
  • 2 rödlökar
  • ½ dl farinsocker
  • ½ dl vatten
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 2 kanelstänger
  • 2 msk färsk ingefära

Tillagning

  1. Hemgjord senap: Koka upp vattnet och häll den över senapsfröna. Låt stå tills vattnet svalnat helt. Tillsätt sedan resterande ingredienser och mixa till en grovkornig senap. Häll upp i en väl rengjord burk och låt stå i kylen minst 3 dagar innan du äter av den.
  2. Gör hål i folien runt helgspecialen men låt den och metallförslutningarna i ändarna sitta kvar. Värm ugnen till 220°C och tillaga mitt i ugnen i 60 minuter. Låt den sedan vila i 5 minuter.
  3. Äppelchutney: Kärna ur äpplena och skär dem i bitar. Skala och skiva rödlöken tunt. Koka upp socker, vatten och vinäger i en kastrull. Riv ingefäran och häll i kastrullen. Tillsätt äpplebitar, rödlök och kanel. Låt koka i cirka 10 minuter. Häll upp i en ren burk och förvara i kylen.
  4. Griljering: Blanda samman senap, socker, salt och peppar. Bred detta över helgspecialen och strö över ströbröd. Griljera i cirka 10 minuter i 200°C eller tills den fått fin färg.
  5. Skiva Helgspecialen i tunna skivor och servera på knäckemacka med en klick äppelchutney.