När du besöker vår webbplats använder vi cookies som består av information som gör det möjligt för oss att behålla din anslutning till vår webbplats. Dessa cookies samlar inte in eller lagrar personlig information.

#låtsmakenövertyga Twitter Pinterest YouTube Facebook Instagram

Quorn Kåldolmar

serves
Portioner 4
cooking time
40 minuter
serves
402 kalorier * Per portion

Receptet är skapat av Gustav Johansson som driver bloggen Jävligt Gott. En blogg om vegetarisk mat för alla, lagad enkelt och jävligt gott.

Ingredienser

  • 300g Quorn Färs
  • 1 kålhuvud (vitkål eller savoykål)
  • 1 gul lök
  • 2 msk kinesisk soja
  • 1 kokt mjölig potatis
  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl havregrädde
  • 1 dl vatten
  • 2 msk maizena
  • 3 msk rapsolja
  • 2 msk sirap
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 1 dl havregrädde
  • 1 dl vitt vin
  • 1,5 msk brynt scharlottenlöksfond
  • 1 msk farinsocker
  • Salt
  • Svartpeppar

Tillagning

1. Skölj kålhuvudet och skär bort stammen. Förväll det därefter i 15 minuter, och låt svalna något. Plocka av hela blad från huvudet och trimma bort den tjocka nerven i mitten på varje blad tills det bara kvarstår småblad.  Spara kålresterna och finhacka tillsammans med de blad som är för små för att göra dolmar av. Finhacka löken och stek lök och kål i rapsolja tills de får färg. 

2. Blanda under tiden ihop vatten, havregrädde, mosad potatis och ströbröd i en bunke och låt svälla några minuter. Blanda därefter ihop smeten med de stekta kålresterna, Quorn Färs, sirap, soja, fond, maizena och kryddor. Blanda till en jämn smet. Smaka av och justera salt, peppar och ev. mer sötma efter smak.

3. Ta ca 2-3 msk färs och forma till en ca 2 cm tjock och 4 cm bred "korv". Placera färsen i mitten på ett kålblad och vik först in de nedre "flikarna", därefter ytterkanterna och rulla sist över toppen för att stänga in färsen helt. Placera den färdiga kåldolmen i en ugnsform och repetera tills alla kålblad är slut eller ugnsformen full.

 

4. Blanda ihop ingredienserna till gräddsåsen och slå över kåldolmarna i ugnsformen. Grädda i ca 30-40 minuter på 200 grader tills dolmarna fått fin färg. Ös sås över kåldolmarna några gånger undertiden.

 

5. Servera med pressgurka, rårörda lingon och ett gott hemmagjort potatismos.

trycket recept
recept som du kanske gillar